Kargı Bezi'nden elbiseler, görücüye çıktı

Hititlerin başkenti olarak bilinen ve 3 bin 500 yıldan fazla geçmişiyle anılan Çorum'da ev hanımlarının işledikleri 'Kargı Bezi' dünyaya tanıtılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2012 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kargı ilçesinde bin 800'lü yıllarda ev hanımları tarafından elde günlük kullanımlar için işlenen ve günümüz de de devam eden 'Kargı Bezi' Roma, İtalya gibi ülkelerde görücüye çıktıktan sonra işlendiği ilçe olan Kargı'da da sahneye çıktı. Dünyaca ünlü markalara rakip olduğu belirtilen 'Kargı Bezi' yapılan tanıtımlarla dünyaya duyrulmaya çalışılıyor.

İlçe belediyesi tarafından düzenlenen asırlık 'Kargı Panayırı' çeşitli etkinliklerle bu yıl da düzenlendi. Panayır etkinlikleri kapsamın da Ahmet Özceyhan tarafından 'Hitit Uyanışı' isimli bir defile düzenlendi. Belediye önünde düzenlenen defilede Kargılı ev hanımlarının tezgahlarda işlediği 50'den fazla elbise ilçe halkının beğenisine sunuldu.

Modacı Ahmet Özceyhan, Kargı Bezi'nin dünya da tanıtılmaya başlandığını söyledi. Dünyanın önde gelen markalarına en büyük rakip olarak 'Kargı Bezi'ni işaret eden Özceyhan, ev hanımları tarafından Hititler ve Anadolu'ya özgü geleneksel motiflerin kıyafetler üzerine işlendiğini kaydetti. Kargı bezinin dünya da bir eşinin daha olmadığına vurgu yapan Özceyhan, ünlü markaların kıyafetler üzerinde farklı maddeler kullandığını ancak Kargı bezinin saf kumaştan hanımlar tarafından yapıldığını söyledi. Özceyhan, ''Tasarımlarımız arasında Anadolu'nun ortasında Çorum'da Pudu-Hepa'nın Kadeş Savaşı'ndaki barış mührü de bulunuyor. Barışa en çok muhtaç olduğumuz bu günlerde yaptığımız bu tasarımlar çok önemlidir. Kadınlar tarafından yapılan bu özel el tasarımları kadın hakları açısından da çok büyük önem taşıyor.'' dedi.

Dünya arenasında 'Kargı Bezi'nin de yer aldığına dikkat çeken Özceyhan, yapılan tasarımlar da görev almasının kendisi için sınırda vatana hizmet etmek kadar önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Kargı Belediye Başkanı Ahmet Hamdi Akpınar ise yapılan tasarımların çok beğenildiğini kaydetti. Asırlık panayırın da Kargı bezine katkı sağladığını söyleyen Akpınar, yıllardır süre gelen Kargı bezine daha fazla destek verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber